Monday, 31 August 2015

AYAM MASAK KICAP SARAWAK

Bahan A.
  • Minyak untuk menumis secukupnya
  • Bawang merah 5 biji *
  • Bawang putih 2 ulas *
  • Halia 2 Inci *
(semua bahan A bertanda * dihiris nipis)

Bahan B.
  • Ayam 1ekor 
(dibersihkan dan dipotong 12)
Bahan C.
  • 2@3cawan air. (mengikut saiz hidangan)
  • Kicap Manis secukupnya
  • Sos Tomato 3 sudu teh
  • Sedikit garam + ajinomoto
Langkah Penyediaan.

  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya. Tums bahan A sehingga naik bau.
  2. Masukkan Ayam diikuti dengan 2@3 cawan air. 
  3. Seterusnya, masukkan bahan C bermula dengan kicap manis, sos tomato, garam+ajinomoto.(saya masukkan garam+ajinomoto ini mengikut kesesuaian)
  4. Perlahankan api, tutup kuali jika perlu. Biarkan ayam tersebut masak sehingga pecah minyak.
  5.  Setelah ayam masak. Boleh lah dihidangkan bersama nasi panas.
nota kaki : pecah minyak - apabila disekeliling kuali itu terdapat lapisan minyak.

0 comments:

Post a Comment