Bahan A.
- Minyak makan 2 sudu makan
- Minyak bijan 1 sudu teh (optional)
- Bawang Merah 3 biji *
- Bawang Putih 2 ulas *
- Halia 3 inci *
( bahan bertanda* untuk menumis dihiris nipis )
Bahan B.
- Ayam 500gm dipotong dadu
- Air 1/2 cawan
- Sos Tiram 2 sudu makan
- sedikit garam
- Tepung jagung 1 sudu makan ( dibancuh )
- Daun bawang 1 ikat ( dihiris )
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan minyak bijan. Setelah minyak panas masukkan pula bahan untuk menumis. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan pula Ayam dan 1/2 cawan air.
- Masukkan sos tiram dan sedikit garam diikuti dengan tepung jagung yang telah dibancuh terlebih dahulu dan gaulkan sehingga kuah menjadi pekat.
- Perlahankan api dan masukkan daun bawang yang telah dihiris sehingga ayam masak sepenuhnya.
- Ayam Halia sedia untuk dihidangkan. Selamat menikmati masakan anda semua.
0 comments:
Post a Comment