Monday, 31 August 2015

AYAM HALIA CHINESE STYLE.

Bahan A.
  •  Minyak makan 2 sudu makan
  •  Minyak bijan 1 sudu teh (optional)
  • Bawang Merah 3 biji *
  •  Bawang Putih 2 ulas *
  • Halia 3 inci *
( bahan bertanda* untuk menumis dihiris nipis ) 
 
Bahan B. 
  • Ayam 500gm dipotong dadu
  • Air 1/2 cawan
  • Sos Tiram 2 sudu makan
  • sedikit garam
  • Tepung jagung  1 sudu makan ( dibancuh )
  •  Daun bawang 1 ikat ( dihiris )
Langkah Penyediaan.
 
  1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan minyak bijan. Setelah minyak panas masukkan pula bahan untuk menumis. Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan pula Ayam dan 1/2 cawan air.
  3. Masukkan sos tiram dan sedikit garam diikuti dengan tepung jagung yang telah dibancuh terlebih dahulu dan gaulkan sehingga kuah menjadi pekat.
  4. Perlahankan api dan masukkan daun bawang yang telah dihiris sehingga ayam masak sepenuhnya.
  5. Ayam Halia sedia untuk dihidangkan. Selamat menikmati masakan anda semua.


 

0 comments:

Post a Comment